top of page
''מחנכים יכולים וחייבים לסמן מטרות ודרכים לחינוך במדינה''

מרדכי סגל עם משפחתו במטולה

מרדכי סגל נולד בשנת 1903 למשפחה חסידית באורינין שבאוקראינה. ישנו אזכור לחיים שאומנם דלים מבחינה חומרית אך עשירים מבחינה רוחנית -דתית. ההשכלה היהודית הונחלה בסגל על ידי אביו, ''כלי הקודש'' של העיירה. יומו הראשון ''בחדר'' היה גם יומו האחרון שם. אך זאת לא בגישה שלילית אלא נהפוך הוא, בגלל שידע את כול התורה, הרב החזיר אותו לחיק אביו. אך לאחר התערבות אחיו, הוחלט על העברתו לבית ספר מודרני ברוח הזמן.

מאוחר יותר, סגל חזר לעיירת ילדותו והקים שם גן ילדים ראשון, תיאטרון ואף ספרייה ציבורית.  בזמן המהפכה הרוסית, סגל היה ילד צעיר ומשפחתו בחרה לעבור לאמריקה. שם, סגל סיים תיכון ולימודים אקדמיים  בלימודי שפות ומדעי החברה והרוח ובניו יורק. הוא גם היה מקים אגודת הסטודנטים היהודים הראשונה באמריקה.

בשנת 1925 הוא עלה ארצה ביחד עם אשתו הראשונה היטה. הוא היה חבר בגדוד העבודה שנחשב ליוקרתי מאוד. השאיפה הייתה להתרחק ככל הניתן להעיר הרועשת, בעקבות זאת הם הגיעו לכפר הגלעדי, שם נולדו ילדיהם ונקראו על שם הוריו. הזוג עבד כשבע שנים על טיפוח צמחייה וזנים שמותאמים לאקלים המקומי- אלה יהיו בעתיד כחלק ממשנתו החינוכית של מרדכי סגל.

 

ילדי ראשונים עם המורה מרדכי סגל – עבודה בגינת בית הספר.

בקיבוץ  בו סגל גר, היה מורה שכיר שעזב, וסגל מילא את מקומו בהוראה. זה הוביל אותו להגיע להכשרה ב''מכון הביולוגי פדגוגי'' של יהושוע מרגולין בת''א. במרוצת השנים מרגולין היה אדם  בעל השפעה רבה על סגל, ונמצא כחלק ניכר ממשנתו החינוכית. גם מרגולין חש חיבה כלפי סגל, וכבר בפגישה הראשונה אמר שהוא ''מרגיש שסגל יהיה תלמידו לזמן רב''.

ארבע עשר ילדי ראשונים בכפר גלעדי היום הראשון  בבית-הספר. מרדכי סגל מצד שמאל. 
סגל חזר לכפר גלעדי והחל לקבץ סביבו מורים ואנשי חינוך, ביחד הם הקימו את ועדת החינוך של הקיבוץ המאוחד. בטווח השנים הללו הוא גם לימד חינוך במכון של מרגולין. בשנת 1939 הקים את סמינר הקיבוצים ביחד עם יהושוע מרגולין- שהיה בסמינר עד יומו האחרון. באותן שנים הוא הכיר את אשתו השנייה, ללינה שהייתה במחזור הגננות הראשון בסמינר.
מרדכי סגל עם משלחת מורים

משנתו הייתה מושפעת באופן ניכר מהאנשים שהקיפו אותו בחייו, והיו לגרעין באמונתו. היא התבססה על אהבה חסרת גבולות למורשת והרוח הישראלית, לאומנות ואהבה גדולה לטבע שנמצא כמורה הטוב והגדול ביותר מכולם. אחת מדמויות המפתח שהשפיעו על תפיסתו החינוכית של סגל הוא יהושוע מרגולין. כחלק מתפקידו בוועד הקיבוצי הקפיד סגל להיפגש עם גננות ומחנכים בתנועה ומוביל אותם בשבילי הסמינר להיות תלמידיו. בשנת 1951 הוקם ביער אלכסנדר שליד טבעון סניף נוסף של "סמינר הקיבוצים", הנושא את השם ״אורנים״. שני הסמינרים נוהלו על ידי מרדכי סגל.

 

סגל מארח את קורצ'אק לחמישה ימים בכתתו בכפר גלעדי - סגל בקצה השמאלי קורצ'אק במרכז

בגיל 70 סגל פרש מניהול סמינר הקיבוצים, אך אינו הסכים לפרוש מעשייתו החינוכית.  כחלק מפועלו:

  • יסד את תו''ם - מרכז לתיעוד ומעקב של החינוך הקיבוצי

  • ערך את שנתון הסמינר - עד לפרישתו בגיל 83.

לאורך כל חייו ועד הסוף, כאשר מחלה החלה להכניע אותו, סגל פעל רבות במסגרת חינוכית, כתב, חקר והשפיע רבות הן על אורנים והן על חינוך ככלל בראשית הקמת החינוך הקיבוצי.

מרדכי סגל
bottom of page