top of page

 (1903-1991)  מרדכי סגל

:מגישות
קארינה דודונוב
אלונה קולגנוב

מרדכי סגל

מרדכי סגל היה אדם בעל השפעה רבה בתחום האקדמי ובתחום החינוך המשותף. הוא  היה חבר בקיבוץ כפר גלעדי, ופעילותו חינוכית יהודית החלה טרם הקמת המדינה והתעצמה באופן משמעותי כשני עשורים לאחר מכן. במשך כשבע שנים הוא ניהל וקידם את ביה"ס המקומי בתל אביב ובמקביל גיבש את ועדת החינוך הראשונה של הקיבוץ המאוחד.

מעבר לכך, הוא היה האיש שגיבש את האידיאולוגיה החינוכית באותו הקיבוץ, ושיטתו נקראה ''שיטת התהליכים''. סגל החל ללמד חינוך במכון של מרגולין, וב-1939 ייסד וניהל את סמינר הקיבוצים בתל אביב. כמו כן הוא שותף פעיל בהקמת אורנים בשנת 1951. כאשר דנים בהקמת אורנים, מדברים על אירועים שהיו לפני כ-70 שנים. אנו מאמינות שדברים רבים השתנו מקצה לקצה והיינו רוצות לחקור את תחילת הדרך של המכללה שאנו לומדות בה, שהיא כיום המכללה הטובה ביותר להוראה בארץ. ההתמקדות שלנו תהיה בעיקר סביב ראשית הקמת המכללה והשפעתו של סגל על הדרך והחינוך הקיבוצי.

כחלק מעבודתו אודות מרדכי סגל, מצאנו ספרות ענפה שנכתבה על ידיו. סגל היה אישיות מאוד פעילה בכל תחום המחקר והכתיבה. בכל הקשור לתיעוד אישי, נתקלנו בקשיים בעת חיפוש תמונות שלו. במרשתת אין כמעט תמונות, והתמונות הבודדות שיש הן תמונות קבוצתיות וישנות, בהן לא רואים בבירור את סגל עצמו.  בחרנו לפנות למשפחתו, והגענו למיריק שניר. כאשר תיארנו לה את הבעיה שלנו, מיד קיבלנו תשובה. מרדכי סגל לא הרבה להצטלם במהלך חייו, וגם למשפחה יש מחסור בתמונות שלו.


ניתן מצד אחד, לומר שיתכן שבגלל התקופה, לא היו תעודים רבים בתחום הצילום, כי מדובר באופי אחר. אך אנו מסיקות  מסקנה אחרת. סגל לא נהג להצטלם כי יתכן ולא מצא בכך עניין. העובדה שיש בעיקר תמונות קבוצתיות מראה לנו כי מדובר באיש של אנשים- של חברה, של ביחד, בדיוק האופי הקיבוצי אותו תיארנו.

 

לא מדובר באדם שעשה למען יראו ויראו, אלא באדם שפעל למען הסביבה, כדי לתרום ולהשפיע ככל הניתן. החשיבות היא בעשייה חינוכית והשפעה על דור העתיד. סגל בחר להביע את כל אלה בכתיבה עשירה ומרתקת לקריאה, כי זאת האג'נדה החינוכית שלו בנושא- צריך לעשות ולפעול.

bottom of page